Stalking i Media

Stalking begås oftest av en partner, ex-partner og rammer oftest “vanlige” mennesker (80%), selv om TV og andre media ofte får stalking til å være noe kun forbeholdt kjendiser og andre profilerte mennesker.

Stalking er ikke så godt kjent i Norge på grunn av medias bruk av ordet. Oftest brukes ordene som uønsket oppmerksomhet, trakassering eller forfølgelse. Og det er derfor vanskeligere for folk flest å kunne identifisere seg med dette. Det skrives mest om kjendisenes liv og opplevelser når det gjelder dette tema.

Stalking er mer tilstede enn det media skriver om. Det er mange kjendiser som har opplevd dette lenge før media har fått tak i historien.

Kathrine Sørland, opplevde en mann som utga seg for å være en dansk fotograf og har prøvd å kontakte Sørland fra skjult nummer i flere måneder.

Trine Grung, mottok bilder hvor hennes ansikt var limt på pornografiske bilder og atferden (stalking) ble veldig ubehagelig.

Line Victoria Husby, har vært plaget av den såkalte «trusemannen» i hele åtte år før han til slutt fikk en dom for seksuelt krenkende atferd.

Madelen Voreland Berås, Var plaget med en ubehagelig Paradise – fan som prøvde å finne ut av hvor Berås var til en hver tid, hvor hun skulle og om de skulle møtes.

Men det er ikke bare kvinner som opplever denne type adferd, det er også menn som er utsatt, slik som Nikis Theophilakis, kjent fra «Hotel Cæsar» og «Nissene over skog og hei», Einar Lunde, tidligere nyhetsanker i NRK opplevde kvinner som hadde opparbeidet seg en form for intimitet mellom seg selv og Lunde.

De fleste tilfellene vi hører eller leser om i Media kommer stort sett fra Amerika og omhandler de store stjernene som Madonna, Mila Kunis, P. Diddy, Alec Baldwin, Halle Berry og mange fler.

Noen av de mest kjente Stalking hendelsene som satte i gang en Anti – Stalking Lov i Amerika var drapet på John Lennon, Theresa Saldana og drapet på Rebecca Schaeffer.

Stalking har blitt tatt opp i mediene ved flere anledninger. TV-Programmet Puls på NRK viste våren 2010 et program som omhandlet Stalking og dette programmet gir et godt innblikk i hvor omfattende problemet er, selv i “lille” Norge.

NRK Nett-TV – Puls: Stalking

 

Legg igjen en kommentar...