Case Studies

Stalking er noe som mange har opplevd, men kanskje ikke har definert som nettopp uønsket oppmerksomhet (Stalking). For å kunne kjenne igjen forskjellige typer stalking og hvordan denne oppmerksomheten fortoner seg må man lese andre mennesker erfaringer.

Mann plager sin eks kone
En 28 år gammel kvinne forlot sin mann etter fem års ekteskap. Selv om mannen hadde alltid vært verbalt krenkende mot henne, hadde han i den senere tid begynt å ty til vold. Etter at hun hadde forlatt ham, var hans første taktikk å forsøke å overbevise henne familie og venner at hun hadde gjort en forferdelig feil ved å forlate ham. Han lykkes i stor grad med dette. Hans kone derimot, nektet å gjenoppta forholdet.

Han bombarderte henne med gaver, blomster og romantiske brev og dikt. Når dette ikke fikk den ønskede effekten forsøkte han å bortføre deres datter fra skolen. Hans siste taktikk var å bortføre sin kone, binde henne til en stol, dynke henne med bensin og truet med å sette fyr på henne dersom hun ikke aksepterte å flytte tilbake med ham.

Dette gjorde hun, helt til han ble arrestert to dager senere.

 

Sjef forelsker seg i sin sekretær
«Jan», en 53 år gammel kontorsjef, med voksne barn, hadde vært inne i en periode med ekteskapelige vanskeligheter i flere år. Han beskrev seg selv som “deprimert”.

Når han ansatte en ny sekretær derimot følte han at han hadde “fått et nytt liv”. Han gikk ned i vekt, byttet inn sin  stasjonsvogn for en kabriolet og begynte å ta en fornyet interesse for sitt utseende. Til slutt samlet han opp mot til å invitere sin sekretær på en middagsdate, som ble høflig avslått.

«Jan» fortsatte å prøve og fri til sin sekretær – kjøpte jevnlig blomster, tok en interesse i alle aspekter av livet hennes, dukket opp på hennes favoritt puber og nattklubber, bestilte en to ukers ferie til Maldivene for begge.

«Jan» ble advarte av politiet etter at sekretæren klaget til sin far at hun begynte å bli redd. Sekretæren har nå funnet seg en ny jobb og «Jan» deltok i ekteskapsveiledning.

 

Vrangforestilling og fiksering I
En 25 år gammel kvinne ble kontaktet utenfor arbeidsplassen sin av en uflidd person som ba om seksuelle tjenester. Hun ignorerte ham, men dette utartet seg til å bli en daglig hendelse.

Kvinnen rapporterte at den uflidde personen jevnlig fulgte etter henne hjem, hvor han ville stå i hennes hage og hyle. Den uflidde personen var fast bestemt på at verden snart ville ende, og at hans eneste håp om frelse var å være sammen med kvinnen når slutten kom. Tema i talenene hans svingte markert mellom dette emnet og hans seksuelle fantasier.

Saken kulminerte da kvinnen forsøkte å snakke fornuft med ham en natt i hagen hennes. Han forsøkte å forgripe seg seksuelt på henne. Mannen ble plassert i en psykiatrisk avdeling, hvor han ble diagnostisert som schizofren.

 

Vrangforestilling og fiksering II
En gift mann fikserte seg på en gift kvinnelig bankfunksjonær som han knapt kjente. Hans vrangforestilling beveget seg over tid gjennom tre faser. Opprinnelig oppførte han seg som om hun ville forlate sin mann for ham. Etter flere uker endret hans vrangforestilling seg til å tro at hun nektet å forlate familiens hjem da hun ikke ville opprøre sin ektemann.

Flere måneder senere, endret mannen igjen vrangforestilling. Nå følte han at kvinnens ektemann satte griller i hodet hennes for å hindre henne i å ha et forhold til den skyldige.

Mannen truet ikke sitt offer eller ektemannen på noe tidspunkt, men hendelsene fortsatte i mange måneder og den skyldiges egen arbeids-og familieliv led betraktelig.

 

Sadistisk stalking
Kort tid etter dødsfallet av hennes mann dannet Torgunn bekjentskap med Hallvar, en lokal mann hun hadde kjent en tid. Hennes tillit til denne mannen økte da hun merket at noen var på besøk i hjem mens hun var ute.

Hun oppdaget jevnlig at f.eks tannbørste hadde blitt brukt, eller at personlige eiendeler hadde blitt omorganisert. Hun ble også opprørt over at døde fugler ble funnet på dørstokken hennes.

Torgunn ble til slutt innlagt på sykehus da hun en morgen våknet og fant restene av hennes ektemann henslengt på dørstokken hennes. Gjennom hele denne tiden, beskrev hun Hallvar som “et tårn av styrke”.

Tre måneder senere kunne politiet bevis knytte Hallvar til skjending av graven. Under avhør avslørte  Hallvar at dette hadde vært hans måte å spørre Torgunn: “Hva er det hennes avdøde ektemann har han ikke hadde”…

 

 

Legg igjen en kommentar...