Facebook stalking

facebook stalkingHvis du har en profil på Facebook, har du sannsynligvis hørt uttrykket “Facebook stalking.” Det er en frase som ofte brukes spøkefullt og refererer til det å sjekke en annens profil, samt til å lese deres vegg og statusoppdateringer, finne ut hvem de er venner med, se på noens personlige fotografier, hente skole- og arbeidsgiverinformasjon, og mer.

Vi hører ofte om individer som “stalker” sine ekser via Facebook. Uansett hvor uskyldig det virker, elektronisk trakassering (stalking) kan utgjøre alvorlige og farlige konsekvenser hvis man ikke adresserer problemet tidlig.
Cyberstalking, også kjent som Facebook stalking, er ikke alltid ensbetydende med seksuelle overgripere og ikke alle de som stalker noen online ser ut som hardbarkede kriminelle. De ser ut som og oppfører seg akkurat som deg og meg. Ikke la deg lure: mange cyberstalkere er drevet av besettelse, sjalusi, manipulasjon, makt og mange andre skadelige egenskaper.

Facebook stalking har blitt en voksende trend blant tenåringer og har nådd et alarmerende nivå. Stalkere skriver meldinger på veggen til sine ofre, kommentere på deres fotografier og forsøker stadig å oppnå kontakt til punktet av besettelse. De forsøker også å komme i kontakt med offerets venner på nettet for å lære mer om offerets liv, som for eksempel hvem de dater og hvor de befinner seg til enhver tid. Denne atferden er spesielt utbredt blant tenåringer som tidligere har vært kjærester eller romantisk involvert. Cyberstalking kan lett utvikle seg til «vanlig» stalking, og derfor må man må være på utkikk etter faresignaler.

Her er noen tips for å beskytte deg eller barnet ditt fra å bli et offer for Facebook stalking:

  1. Unngå å dele passord med noen. En måte for eksempel kjærester beviser sin forpliktelse til hverandre er å dele passord med hverandre. Dette er aldri en god idé. Passord bør være unikt og minst 6 tegn, med en kombinasjon av tall, bokstaver og tegn. De bør også endres med jevne mellomrom.
  2. Sjekk dine personverninnstillinger. Beskytt deg selv ved å holde din profil og vegg privat.
  3. Ikke godta venneforespørsler fra noen du ikke kjenner. Cyberstalkere kan enkelt lage falske profiler. Hvis du kjenner igjen navnet, må du huske å sjekke at profilen er ekte før du godtar forespørselen. Still kritiske spørsmål til vedkommende eller spør felles venner om denne personen.
  4. Gjennomgå vennelisten din ofte, gjerne hver måned. Hvis du ser noen ukjente kontoer, fjerne dem som venner.
  5. Unngå «oversharing». Ikke legg ut din kontaktinformasjon, navn på skolen, fødselsdato eller navnene på familiemedlemmer åpent på profilen din. Jo mindre informasjon du legger ut der, jo bedre. Be dine venner og familie om å unngå at det skrives personlig informasjon om deg også. Informasjon kan skjules ved å legge venner inn i lister, men det tryggeste er å ikke dele alt.
  6. Begrens mengden av personlige fotografier du legger ut. Ofre som legger ut personlige bilder er noe cyberstalkere utnytter. NB! Fotografier som avslører privat informasjon (som for eksempel navnet på skolen eller din hjemby) setter deg i større risiko.
  7. Endre dine chat alternativer. Du kan blokkere venner fra å chatte med deg ved å endre dine chat innstillinger. Gå til Facebook Hjelp-senter for mer informasjon.

Facebook stalking er en form for cyberstalking, eller elektronisk trakassering. Ofre er ikke beskyttet av en spesifikk stalking-lov i Norge. Stalking.no jobber aktivt for å få en anti-stalking lov i Norge som de har i Sverige, Danmark og USA.

Hvis du mistenker at du eller barnet ditt er offer for cyberstalking, ta kontakt med oss for en uforpliktende prat.