Har du spion-programvare på din mobiltelefon?

Spy-software

I dagens verden kan det være svært vanskelig å finne ut om spion-programvare er installert på din mobiltelefon. Alle de beste programmene kjører usynlig, og uten avansert kunnskap om programmering, er ikke du i stand til å finne dette programmet.

Men det er flere tegn som gjør at du burde være på vakt og gjøre deg mistenksom på om telefonen din kan ha spion-programvare installert.

 • Noen spurte kanskje om å få låne telefonen for sjekke Facebook, chatte med en venn, lese en epost? Dette er en gylden mulighet for noen å installere uønsket programvare. Alle legitime spion-programvarer krever at telefonen må være fysisk tilstede for å få det installert.
 • Hvis du ser telefonen lyse opp, men det ringer ikke eller du mottar ikke en melding, kan du ha mobiltelefon spion-programvare installert på telefonen. Flere og flere av spion-programmene er i stand til å forhindre at telefonen lyser opp når noen starter fjernovervåking. Med andre ord, det er ikke sikkert du merker at programmet er der i det hele tatt.
 • Det er en stor eller vesentlig økning i GPRS aktivitet. GPRS (AKA General Packet Radio Service), som kan være et tegn på at en spion-app overføre data.
 • Et annet tegn kan være en stor økning i SMS eller tekstmelding aktiviteter. Hvis du ikke husker å ha sendt så mange tekstmeldinger, kan telefonen du eier har et spion-program installert. Flere av de store spion-programmene bruker SMS (Short Messaging Service) til å overføre data i tillegg.
 • Et annet tegn kan være at du legger merke til at GPRS eller internett ikonet er aktivert på telefonen hele dagen, når du ikke bruker disse tjenestene. Dette er ikke alltid det beste tegnet. Dessuten hindrer de fleste av de bedre programmene disse ikonene fra å aktiveres.
 • Du hører et stort antall klikk eller merkelige lyder som er tilstede på de fleste eller alle dine samtaler.

Som du kan se, er det ikke én enkelt metode som med sikkert lar deg vite om du har et spion-program installert på telefonen. Dagens spion-programvarer er for avanserte til at du lett kan finne de. Så hvilke muligheter har du hvis du tror telefonen har denne programvaren installert?

Vel, den eneste løsning å «ta telefonen din tilbake» på er å enten levere den til en forhandler eller gjenopprette fabrikkinnstillinger selv. En forhandler kan «tørke alle data av telefonen», og gjenopprette fabrikkinnstillingene. Du vil da miste all informasjon på telefonen, men du vil i det minste vite at telefonen ikke har spion-programvare installert.

Så vidt oss bekjent, finnes det ikke effektive mottiltak mot disse spion-programmene. Man skulle kanskje tro at man kan installere antivirus programmer og lignende på telefonen. Men fordi installasjonsprogrammet i mange tilfeller må ha fysisk tilgang til telefonen din, er virusbeskyttelse ubrukelig. De fleste nyere telefoner kan det installeres  ulike antivirusprogrammer, men disse blir alle kortsluttet av installasjonsmetoden. iOS (Apple) er godt beskyttet av sitt lukkede system, men ikke 100 % sikkert. Android derimot er et åpent system og dermed mye mer utsatt. Amobil har skrevet en artikkel om hvilke apper som beskytter best mot virus og lignende.

Tidligere så var den «eneste» metoden som fungerte å sikre at ingen andre hadde tilgang til telefonen. Uten tilgang til telefonen kan de ikke installere spionprogrammer. Men i dag er det avdekket mange svakheter i forskjellige standard kommunikasjons protokoller som gjør telefonene utsatt for spion-programvare. Ved å sende en SMS, med en spesiell “kjørbar” kode, vil ikke tlf din vise deg at du har fått mld og i bakgrunnen vil telefonen kjøre noen kommandoer som laster ned programvare, installerer seg selv og kontakter avsender og melder at den er online og klar til å jobbe. Det er grunn til å være bekymret dersom noen installere uønsket programvare, via SMS, på telefonen din. Disse “kan” bekjempes av antivirusprogrammer som er på telefonen fordi brukeren selv ikke har initiert installasjonen, men i mange tilfeller sklir disse rett igjennom.

Andre tips: Husk!

 • Ikke aksepter noen form for Bluetooth-tilkobling som du ikke startet selv!
 • Slå AV Bluetooth, NFC og trådløs tilkobling!
 • Ikke trykk på linker i eposter, meldinger, chat osv om du ikke er sikker på avsender og linkens innhold.
 • Ikke la fremmede eller bekjente låne telefonen.
 • Ha på skjermlås funksjonen, alltid!

Kort oppsummert så er dagens spion-programmer til mobiltelefoner omtrent umulig å oppdage, og det finnes ikke en definitiv metode for å se om denne programvaren er installert på telefonen.

Dersom du er usikker eller mistenker noe, rens telefonen eller SKAFF DEG EN NY TELEFON!

Usikker på om du har en stalker?

Et unikt hjelpemiddel for å kunne identifisere stalking, er en initialanalyse som er GRATIS, og du finner den her:

http://securitypartner.no/ressurser/initialanalyse/